Pieczeń wołowa w Czerwonym winie

Pieczeń wołowa będzie naprawdę wyśmienita tylko wtedy, jeśli mięso do jej przyrządzenia zostanie uprzednio zamarynowane, najlepiej w czerwonym winie. Dobrym mięsem na pieczeń jest na przykład ligawa.

SKŁADNIKI

  • 800 g udźca wołowego
  • 3/8 I czerwonego wina
  • 1 łyżeczka wywaru mięsnego w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy, tymianek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kość ze szpikiem
  • 1 łyżeczka soli, 2 pomidory
  • 1 por

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso włożyć do garnka. Czerwone wino wymieszać z przyprawami, tartą cebulą oraz drobno pokrojo­nym czosnkiem i zagotować. Wy­warem zalać mięso i odstawić do schłodzenia.
  2. Wyjęte z zalewy mięso osuszyć i podsmażyć z wszystkich stron na oleju, na dużym ogniu. Razem
  3. z mięsem smażyć również kość ze szpikiem.
  4. Zagotowaną zalewą zalać pieczeń tak, aby warstwa płynu sięgała na wysokość 2 cm. Mięso przykryć i dusić na małym ogniu, często od­wracając i w razie potrzeby dodając zalewę.
  5. Oczyszczone pomidory i por pokroić na małe kawałki i dusić razem z mięsem. Sos z duszenia pieczeni przecedzić, chwilę gotować i dopra­wić do smaku.

1 Komentarz

  1. O matko, już samo zdjęcie zachęca do jej przygotowania. ;-)
    A fe, nie lubię czosnku i szpinaku ;w; xd
    Wgl, śniadania nie jadłam, bo mi się nie chce iść do kuchni, a ty tu mi takie rzeczy do ogladania dajesz? No nie ładnie ;_____; xd

    Buziaczki ! ♥

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.