Tort Orzechowy ciemny

Tort orzechowy ciemny : etapy przygotowania

 

Ciasto:po 10 łyżek mąki, cukru i zmielonych orzechów włoskich, 4 jaja, proszek do pieczenia.

Krem;po 25 dag cukru pudru, orzechów włoskich  i masła, szklanka mleka, 2 jaja, 4 dag czekolady. Do nasączenia: sok z 1 pomarańczy.

Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24- 28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190”C i piec 50 minut. Przygotować krem. Jaja ubić na parze z dwiema łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodać pokruszoną czekoladę i orzechy sparzone mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawaną po łyżce schłodzoną masą jajeczno- orzechową. Wystudzone ciasto przeciąć na 2 – 3 blaty skropić je sokiem pomarańczowym i przełożyć kremem, pozostawiając 1/3 masy do posmarowania wierzchu i boków tortu.

6 Komentarze

  1. Planuję zrobić ten torcik na urodziny dla cioci tylko zastanawiam się, jaka czekolada ma być do kremu? Po jego kolorze myślę że chodzi o białą ale wolę się upewnić :)
    Ile czasu ubijać te jajka na parze?
    Te składniki na ciasto wszystkie wrzucić do miski i zmiksować czy tak jak robi się biszkopt, tzn. najpierw ubić białka, utrwalić cukrem, dodać żółtka i potem mąke + orzechy czy to jest zwykłe ciasto a nie biszkopt?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.