Pizza z szynką i rukolą

Składniki 4 porcje:

50 dag mąki,2 dag drożdży, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 20 dag pomidorów bez skórki (z puszki), 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 pomidory, 6 dag sera gouda, 12,5 dag sera mozzarella, 8 plasterków (10 dag) szynki parmeńskiej (albo innej ulubionej), listki rukoli

1. Mąkę przesiać do miski, zrobić niewielkie wgłębienie. Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłej wody, wlać do wgłębienia. Lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do miseczki z zaczynem wlać 200 – 250 ml letniej wody i olej. Dodać szczyptę soli, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Świeże pomidory pokroić w plasterki. Pomidory z puszki rozdrobnić widelcem, przyprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem.

2. Goudę zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie porcje, każdą rozwałkować na placek o śr. 28 cm, lekko podsypując mąką. Placki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć na nich plasterki pomidorów i mozzarelli, posypać startą goudą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Na upieczonych pizzach ułożyć plasterki szynki(można też je lekko podpiec na patelni bez tłuszczu) i listki rukoli.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.