Zupa krem z dyni-dla najbardziej wymagających

Składniki:

dynia 1,5 kg
mleko 200 ml
bulion warzywny 200 ml
śmietanka kremówka 200 ml
czosnek 4 ząbki
gałka muszkatołowa                                                     szczypta
natka                                                    do dekoracji
łuskane pestki dyni                                                     4 garstki
Sól morska, pieprz biały
Sposób Przygotowania:Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.