Deser z serkiem mascarpone i gruszką ze szczyptą pikanterii

Składniki:

  • gruszka: 2
  • serek mascarpone: 15 dag
  • cukier waniliowy: 1 paczuszka
  • skórka pomarańczowa
  • kawa rozpuszczalna: 1 łyżka
  • śmietana kremówka: 100 ml
  • chilli: pół łyżeczki
  • biszkopty: ok. 10 sztuk
  • czekolada: pół tabliczki

Mieszamy serek i cukier waniliowy ze śmietanką, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kremowy  i puszysty. Jeśli zależy nam na efekcie dekoracyjnym, takim jak na zdjęciu, przygotowujemy 4 cienkie plasterki gruszki, najlepiej wykrojone tam, gdzie jest ona najszersza, pozostałą część owoca kroimy w kosteczkę. Zalewamy łyżkę kawy wodą (do około 1/3 szklanki) następnie kruszymy biszkopty i przygotowujemy pucharki. Na spodzie układamy warstwę biszkoptów, polewamy je kawą, następnie nakładamy warstwę serka i posypujemy gruszką, czynność powtarzamy. Rozpuszczamy pół tabliczki czekolady i dodajemy do niej chili. W przygotowanej czekoladzie maczamy plasterki gruszki, nacinamy jeden z nich i nakładamy na siebie, jak na zdjęciu. Następnie wkładamy je do pucharków. Pozostałą czekoladą polewamy deser i posypujemy skórką z pomarańczy. I gotowe :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.