Domowe spaghetti

Włoskie danie w twojej kuchni. Idealne na obiad lub kolację.

Składniki::

  • oregano
  • cebula: 1
  • mięso mielone: 30 dag
  • makaron spaghetti
  • bulion: 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy: 1/2 szklanki
  • sól
  • marchewka: 1
  • seler: 1/2
  • pieczarki: 20 dag
  • pieprz
  • parmezan
  • bazylia
  • czosnek: 2-3 ząbkiCebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew i seler obrać, umyć, pokroić w maleńką kosteczkę. Grzyby oczyścić, pociąć w plasterki. Na oleju zeszklić czosnek i cebulę. Dodać marchewkę, i seler. Smażyć kilka minut.

    Do warzyw dodać mielone mięso i mieszając, przysmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (warto dodać szczyptę cukru), sól, pieprz i zioła do smaku. Całość zalać gorącym bulionem. Przykryć i dusić około 10-15 minut.

    Po kwadransie dorzucić plastry pieczarek, przemieszać i dusić, nie przykrywając. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do dużej miski. Gorący sos wyłożyć na makaron. Posypać parmezanem.

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.