Muszle ze Szpinakiem

Składniki::

  • pieprz
  • pomidory: 3-4
  • szpinak: 50 dag
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • makaron muszle: 4 porcje
  • biały ser: 20 dag
  • bułka tarta: 2-3 łyżki
  • olej: 2
  • masło: 4 łyżki
  • cebule: 2
  • mleko: 100 ml
  • czosnek: 2-3 zabki

Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.

Rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć kilka minut. Doprawić. Następnie zmiksować z serem, bułką tartą, i mlekiem, doprawić.

Farszem napełniać muszle. Na maśle zeszklić resztę cebuli, dodać posiekane pomidory, doprawić i przelać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć muszle i zapiekać ok. 20 minut w 180ºC.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.