Zupa cebulowa krem :) Polecam Przepyszna

Moja interpretacja zupy cebulowej. W sumie to mam ich kilka wersji..ta jest chyba moja ulubioną…uwielbiam zupy kremy. Tę podaję z grzankami z serem i dużą ilością świeżego tymianku. Nazwa może niektórych odstraszać, ale w smaku jest obłędna. Spróbujcie sami

  • dla 4 osób:
  • 1 kg żółtej cebuli
  • 0,5l białego wytrawnego wina
  • 1l wywaru z warzyw (2 cebule, 1 marchew, pietruszka, 1 seler, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g masła
  • 50ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • garść świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • Na grzanki:
  • bigietka
  • 100g sera żółtego według uznania
 
Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z oliwą. Gdy będzie już zeszklona, na granicy rumienienia się, zalewamy ją winem i czekamy, aż odparuje alkohol, a wino zredukuje sie o połowę. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Wyciskmy czosnek, dodajemy paprykę, gałkę muszkatołową oraz suszony tymianek. Gotujemy około 30 minut. Wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. ( Można dodac więcej tymianku niż w przepisie, według uznania).

Bagietkę kroimy na kanapki i wkłdamy do piekarnika, aż się lekko zarumienią. Wyjmujemy, posypujemy serem i wkładamy ponownie do zapieczenia. (ja ustawiam funkcję grill, aby się zrobiła chrupiąca skórka).

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.