Czekoladowa Pychotka czyli ,,BROWNIE”

Brownie to boskie słodkie i przede wszystkim czekoladowe ciasto ,,zakalec”

Przepis na Brownie

czas: 30 minut
liczba porcji: forma 25×36 cm

Składniki

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej np. Fine Food*
  • 200 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (tj. 170 g)
  • 2/3 do 1 szklanki cukru

Sposób zrobienia:

-W garnku zagotowuję wodę, na to stawiam miskę, do miski wrzucam masło i czekoladę i w ten sposób topię (nie rozwarstwi się!). Po kilku minutach mieszam do całkowitego połączenia.

-Jaja, całe, wrzucam do miski, dodaję cukier i miksuję aż się napuszą, po prostu zrobią się jaśniejsze, ale nie trzeba długo.

-Do jaj dodaję mąkę i miksuję. Dodaję przestudzoną, ale ciepłą masę czekoladową i dokładnie miksuję.

-Ciasto trzeba dobrze wymieszać, jeśli macie ochotę, to dodajcie bakalie.

-Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 20–25 minut, przy 20 będzie bardziej ciągutkowe, wilgotne w środku. Ciasto i tak warto sprawdzić patyczkiem, środek może być wilgotny, wierzch musi być suchy. Podaję na zimno lub gorąco. Smacznego :)

5 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.